Vyjadrenia

Človek sa vyjadruje komplexne. Každé jeho vyjadrenie má mnoho vrstiev. Vyslovíme vetu, použijeme pri tom určité emócie, výraz tváre, určitý postoj tela a niečo, čo vyjadruje aktuálny náš stav. Niečo ako duševné rozpoloženie. Ak sa s niekým rozprávame a sme plne sústredení, dokážeme vnímať všetky vnemy naraz. Počujeme jeho názor a vnímame jeho postavenie k danej téme a zároveň prichádza akési „posolstvo“, ktoré hovorí o možných rizikách. Toto posolstvo je veľmi dôležité, lebo to je hĺbkové vyjadrenie stanoviska daného človeka. Prichádza z úrovne duše.

Toto posolstvo zvyčajne zaregistrujeme pri prvom stretnutí s človekom a vnímame ho ako prvý dojem. Pri prvom stretnutí s neznámym človekom sme pozorní, sústreďujeme plnú pozornosť na jeho vyjadrenia a sme schopní vnímať všetky „vrstvy“ jeho „správy“. Pri ďalších stretnutiach už vypíname plnú pozornosť, lebo tento človek sa už stal pre nás známym.

Chcel by som sa sústrediť na hĺbkové posolstvo, ktoré je veľmi cenným pre spoznanie skutočného stavu človeka. Nie je to až tak ťažké, ak vieme, že jestvuje, ak sa na ne zameriame a budeme ho vyhľadávať pri každom kontakte s ľuďmi a neskôr i s ostatnými entitami.

Najskôr sa pozrime príklad zo života, ktorý som spozoroval a ktorý by bolo možné zmeniť, ak by sme boli pozorní voči svojim blízkym.

Študent teológie tretieho ročníka sa posťažoval, že on asi vysvätený za kňaza nebude. Vo štvrtok, pred odchodom z internátu domov požiadal svojho vedúceho ročníka, aby ho vyspovedal. V sobotu zomrel. Nič predtým nenasvedčovalo, že by mal nejaké ťažkosti.

Ako prečítať takýto príbeh? Ako ho prečítať skôr, ako sa stane takáto zvláštna udalosť? Myslím si, že mu bolo možné pomôcť, ak by sme si lepšie všímali jeden druhého. Ak si pozrieme fakty o tomto chlapcovi, vyzerajú ako volanie o pomoc, ale také odovzdané, pretože vedel, že toto volanie nikto nebude počuť.

Ak by sme chceli zachytiť takéto volanie o pomoc, bolo by vhodné do každého nášho kontaktu zapájať plné vnímanie. Byť pripravený pomôcť. Pozerať sa človeku do očí, vnímať pohyby, vnímať reč tela. Niekedy stačí prejaviť záujem, niekedy treba viac. Napríklad dlhší rozhovor, alebo modlitbu, alebo si predstaviť daného človeka a skúmať možnosti pomoci.

Každý človek neustále vyjadruje svoj aktuálny stav. Ak sa chceme zapájať do organizmu ľudstva, je vhodné byť aktívny, je vhodné byť pozorný a ak zistím, že niekto má problém, môžem sa prejaviť mnohorakým spôsobom. Povzbudením, pohladením duše, liečbou.

Naše vyjadrenia sú dôležité nielen obsahom. Vyjadrujeme sa celým telom a celou dušou. Ak venujeme niekomu plnú pozornosť, on to vníma a určite i oceňuje. Nie je jednoduché plné vnímanie počas celého dňa. Treba sa to cvičiť, treba to praktizovať. Ak nás niekto osloví, určite si zaslúži našu plnú pozornosť.