Vírus

V piatok 12. mája 2017 sa vo svete rozšíril vírus, trójsky kôň, ktorý zašifroval dáta v počítačoch. Vírusom bolo napadnutých viac než 200 000 počítačov.

Toľko správa z tlače. Príbeh je však celkom zaujímavý a zaslúži si pozrieť sa naň bližšie. Počítačový vírus sa správa tak isto ako vírus v tele človeka. Vírus sa dostáva do organizmu človeka mnohými spôsobmi, ale všetky majú spoločné jedno a tou je vlastnosť. Niektorá nevyvinutá vlastnosť je dverami, ktorými vírus dokáže vstúpiť do organizmu človeka a po vstupe sa začne rozmnožovať. Vytvára si svoje štruktúry, napojí sa na energetickú výživu tela a začína pracovať. Tým doslova vyzýva organizmus tela na riešenie situácie.

Podobnosť počítačového vírusu je nasledovná. Počítačový vírus sa dostane do počítača dierou (chybou) v operačnom systéme, v tomto prípade Windows XP, usadí sa v pamäti počítača. Postupne infikuje všetky programy, ktoré sa spúšťajú v počítači.

V ľudskom tele sa vírus aktivuje na základe nastavenia tela i duše. Znamená to, že musí nastať zhoda viacerých okolností, za ktorých vírus v tele človeka prejde z hibernačného stavu do živého stavu. Vírus preberie časť činnosti podvedomia človeka a na nejaký čas vychýli organizmus z rovnovážneho stavu. Tým vyzýva človeka, aby si všimol vlastné telo a vytvoril svoj vlastný spôsob riadenia časti tela napadnutej vírusom. Aby vytvoril svoj vlastný „program“, vlastnosť, ktorá sa stáva na nejaký čas trvalou.

Vírusové ochorenia sú napríklad žltačka, detská obrna, encefalitída, besnota, osýpky, HIV atď.

Počítačový vírus tiež načas preberá riadenie programov. Vírus vstúpi do programu a zabezpečí, aby program najskôr vykonal inštrukcie samotného vírusu a až potom beží samotný hostiteľský program. Vírus, ktorý bol spomenutý na začiatku tohto textu zašifrovával dáta na disku počítača a potom pýtal od užívateľa počítača peniaze, za možnosť rozšifrovania jeho údajov. Ako sa rozhodne užívateľ „nakazeného“ počítača? Rozhodne sa zaplatiť a tým finančne podporí „zlo“, čiže počítačového piráta, alebo príde o údaje? Akú vlastnosť požaduje náš počítačový vírus?

22 ročný technik jednej britskej firmy si preštudoval kód vírusu a zistil, že sa pýta na nejakú doménu. (Domený sú napr. www.sme.sk, www.altrak.sk, www.google.com a milióny ďalších domén.) Táto doména, na ktorú sa vírus pýtal neexistovala. Technik vytvoril a zaregistroval túto doménu (za 8 libier) a tým zastavil činnosť vírusu na celom svete. Vírus mal totiž zabudované dvierka, aby ho bolo možné zastaviť a technik ich našiel. Kľúč, existencia domény, bolo možné vytvoriť kdekoľvek na zemi, ktorýmkoľvek užívateľom.

Vráťme sa k naším biologickým vírusom. Na začiatku som povedal, že počítačový vírus sa správa rovnako, ako vírus v organizme človeka. Ako odhaliť kľúč a zastaviť nekontrolované šírenie vírusu? Presne tak isto, ako u jeho jednoduchšieho počítačového „brata“.

Vezmime si napríklad vírus hepatidídy (žltačky) typu A. Hovorí sa jej choroba špinavých rúk. Je to kľúč. Vírus nás učí jednoduchú vlastnosť, pred jedením si umyť ruky. Učí nás dôslednej hygiene pri užívaní jedla. Hygiene vkladania potravy do svojho organizmu. Určitej úcte k sebe ale i k potravine, ktorú idem konzumovať. Jednoducho si umyjem ruky skôr, ako začnem jesť.

Teraz by bolo vhodné vymenovať všetky vírusové ochorenia a pokúsiť sa odhaliť KĽÚČ. Ak budeme uvažovať podľa predchádzajúcej schémy, mohlo by sa nám to podariť.

Človek má nespočetne veľa vlastností. Život nám neustále kladie k nohám tajničky, aby sme ich rozlúštili a tým našli ďalší kľúč, ktorý nám umožní vojsť k ďalšej skúške. Po jej rozlúštení je za ňou ďalšia a znovu ďalšia. Ja to nazývam horizontálny, plochý život. Naháňanie sa za vidinou ďalšieho poznania.

Navrhujem zmeniť postup. Prestať sa hrať na schovávačku. Prestať platiť za jednorazové odomknutie šifry. Prestať žiť  „horizontálny“ život. Pozrime sa po vyšších hodnotách nášho života, veď ruky si už vieme umývať. Určite je niekde schovaný kľúč, ktorý zastaví všetky vírusy v našom organizme a umožní nám pochopiť pointu nášho života. Akú doménu máme vytvoriť, aby sme zastavili všetky vírusy v našom organizme? Čo sa má stať doménou v našom živote?

Na začiatku textu som uviedol, že vírus sa aktivuje na základe nastavenia tela i duše. V celom texte používam pojem organizmus na vyjadrenie entity, ktorú nazývame človek. Aby sme vytvorili doménu, ktorá je kľúčom k vyššiemu stavu nášho organizmu, musíme „aktivovať“ kľúč, doménu na úrovni tela i duše.

Teraz vložím malú vsuvku. Definícia domény: ohraničená oblasť v látke vykazujúca tú istú hodnotu alebo smer fyzikálnej veličiny. Koniec vsuvky.

Vieme dosiahnuť, aby sa našou doménou stala láska? Aby sme ju zakomponovali do každej našej bunky, do každej našej vlastnosti? Ak to dokážeme, všetky naše vírusy odídu.

Mladý dvadsaťdvaročný muž vytvoril doménu a „vypol“ vírus na celom svete. Je možné, aby jeden človek dokázal vytvoriť doménu lásky pre všetkých? Je možné, aby sa každá psychická „porucha“, každý vírus typu nedôvera, hnev, smútok, strach, odsudzovanie, ohováranie zmenila pri „teste“ na lásku?

Diskusná téma: Vírus

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok