Utečenci Európa a Slovensko

Myslím, že Slovensko prepáslo jednu veľkú šancu.

V minulosti prichádzalo mnoho výziev pre vtedajšie spoločnosti. Ak nejaká spoločnosť riešila výzvu uzatvorením sa do seba, zanikla. Uzatvorenie sa do seba bývalo mentálne a niekedy aj fyzické. Fyzické uzatvorenie je uzatvorenie hraníc, stavanie múrov, ostnaté drôty, stráženie si hraníc – to všetko tu už bolo. Mentálne uzatvorenie sa býva súčasťou fyzického. Národy si myslia, že obránia svoju kultúru, ak sa opevnia voči svetu.

Je to najhoršia obrana, akú mohol človek vymyslieť. Stačí sa pozrieť na Severnú Kóreu, bývalý socialistický blok, čínsku ríšu. V roku 1968  malo Československo silnejšiu ekonomiku ako Rakúsko. Stačilo 20 rokov uzatvorenej hranice a rozdiel medzi Československom a Rakúskom bol priepastný. Ak sa raz otvorí Severná Kórea, budeme vidieť rozdiel medzi ňou a Južnou Kóreou.

Ľudská spoločnosť je organizmus. Organizmus medzi sebou komunikuje a tým sa zdokonaľuje. Ak sa nejaká jeho časť izoluje, odumiera. Ak si podviažem ruku, postupne mi odumrie.

28 európskych štátov sa rozhodlo žiť v mieri. Vytvorili spoločenský útvar, v ktorom žije 500 miliónov ľudí. Obrusujeme medzi sebou ostré hrany a snažíme sa pomáhať si. Tvoríme postupne pravidlá spolunažívania. Niekedy to ide pomerne ťažko. Každá krajina začlenená v Európskej únii si polepšila ekonomicky, kultúrne i sociálne.

Niekde na podvedomí jestvuje myšlienka, ako obísť starnutie civilizácie. Fritjof Capra, rakúsky fyzik, opísal „život“ civilizácii. Opísal bod obratu, kedy civilizácia postupne končí a nahradzuje ju iná, mladšia a dravšia civilizácia. Zároveň uviedol, že naša európska civilizácia sa dostala do bodu obratu.

Tabuľka ukazuje fertilitu – počet detí na jednu matku. Hraničná hodnota je 2,1 dieťaťa na jednu matku. Ak je hodnota nižšia, krajina vymiera.

 

Podľa tejto tabuľky, je možné konštatovať, že Slovensko a aj Európa vymiera. Vymiera a to veľmi rýchlo. Dostali sme sa do situácie, kedy našu dosiahnutú kultúru nemá do budúcna kto niesť. Teraz sa ukáže, či je naša kultúra dostatočne silná, aby zvládla tento druh výzvy, alebo skolabuje ako mnoho jej predchodkýň. Výzva je jasná, prekonať smrť starnúcej civilizácie. Nájsť dostatok sily a rozhodnosti, ale aj lásky a súcitu. Nájsť všetko, čo umožní prežitie Európy.

Myslím si, že Európa nachádza spôsob prežitia. Spája sa, aby bola silnejšia. Jej členovia sú i mladé národy, ako je Slovensko alebo balkánske krajiny. Pestrosť európskych kultúr a idei podporuje pestrosť názorov a pohľadov na riešenie problémov. Migrácia ľudí v rámci Európy brzdí starnutie našej civilizácie. Napriek tomu Európa vymiera.

Jednou z výziev pre našu spoločnosť je téma imigrantov. Ak ju prijmeme a dokážeme ich začleniť do našej spoločnosti, ak pre nich vytvoríme vhodné kultúrne a aj pracovné začlenenie, tak ich dokážeme začleniť do budovania spoločnej Európy.

Každý organizmus dostáva iba také výzvy, ktoré dokáže zvládnuť.

Slovensko má tiež svoju výzvu. Otvorili sme sa svetu, stali sme sa členom Európskej únie. Naši mladí ľudia cestujú a pracujú po celej Európe. Sú imigrantmi v členských štátoch únie. Otvorili sme sa. Prinieslo nám to úspech, ale i nové výzvy. Už nie sme zaostalou poľnohospodárskou krajinou. Máme vzdelaných ľudí. Teraz máme možnosť prejaviť náš súcit, našu empatiu. Máme však možnosť vidieť aj náš strach. Nemusíme sa však báť. Môžeme sa vzájomne obohatiť. Kultúrne i duchovne. 

Mám trochu pocit, že Slovensko prepáslo veľkú šancu. Prepáslo šancu zbaviť sa svojho strachu. Nevadí, snáď príde ďalšia šanca a bude aspoň taká, ako boli utečenci zo Sýrie.

25.9.2015

 

Diskusná téma: Utečenci Európa a Slovensko

Utečenci

Na túto tému mám iný pohľad.
Je to ako s jedlom. Čím je strava pestrejšia a jeme "bohatšie" potraviny, ktoré nám prinášajú úžitok a zdravie- prospievame. Pozor ale na určité látky, jedy a vírusy. Všetko s mierou. Opatrnosť a múdrosť nie je na škodu. Množstvo emigrantov by sme nemuseli stráviť. Aj tabletky, ktoré nám majú pomôcť aby pre nás boli užitočné- musia byť podávané podľa nemoci a s mierou ( a nepredpisuje ich hocikto :) ), inak sa môžu stať pre nás jedom a môžu náš organizmus zničiť.

Pridať nový príspevok