Trpezlivosť

Trpezlivosť je zaujímavý pojem, ktorý v sebe spája náznak slova trpieť a zároveň mení samotné trpenie na niečo pozitívne. Výraz vraví o prenesení trpenia do času a jeho pozitívnu premenu. Trpezlivosť nám vraví, aby sme sa neponáhľali s očakávaním okamžitého výsledku, aby sme vnímali potrebný čas ku zmene. Trpezlivosť sa dotýka každého z nás a vyzýva nás k rozvahe. Vyzýva nás, aby sme v živote tvorili procesy a opúšťali deje. Dej je entita, ktorá začne a pomerne rýchlo skončí. Proces je entita, ktorá má omnoho dlhší čas trvania, dokonca môže trvať neustále.

Hľadanie trpezlivosti je hľadaním stability. Je to rozvážne konanie, myslenie, ktoré ide za hranicu jedného časového obdobia. Trpezlivý človek si vie počkať na lepšie riešenie problému, nesiaha po prvom dostupnom. Uvedomuje si, že problém má mnoho riešení a to rýchle zvyčajne nie je stabilné, nie je ešte overené.

Trpezlivosť sa ukazuje ako vlastnosť, ktorá zdobí konzervatívne uvažujúceho človeka, ale tiež hovorí, že rytmus života môže byť i konzervatívny. Hovorí aj o určitej opatrnosti, vyhnutí sa nástrahám. Ak si predstavím trpezlivosť pri riadení auta, pri výchove detí, pri štúdiu jazykov a mnohých ďalších činnostiach, tak trpezlivosť sa nám zdá pozitívna vlastnosť.

Jestvujú však prípady, kedy je trpezlivosť príliš konzervatívna. Jedná sa zvyčajne o situácie, kde sa doslova vyžaduje dravosť, okamžité riešenie. Riešenie týchto situácii prináša doslova hmatateľné riziko a opustenie vnímania času nás dokáže veľmi potrestať. Automobiloví pretekári nie sú veľmi trpezliví a risk je tam doslova hmatateľný. Podobne ľudia, ktorí chcú v živote okamžitý úspech, tak doslova hazardujú so svojim životom. Hazardujú so svojou povesťou, hazardujú s reálnym a postupným budovaním vlastnej osobnosti. Zvyčajne sa im hovorí hráči.

Trpezlivosť však určitým spôsobom súvisí s vyspelosťou vedomia človeka. Mnohí ľudia si skutočne musia trpezlivo „počkať“ na správne riešenie danej situácie. Niektorí ľudia však akoby „prezreli“ danú situáciu a konajú spontánne a ich rozhodnutie môže byť tiež správne. Rozdiel medzi trpezlivosťou a spontánnosťou je v miere dôvery v seba samého, je v prejavení jemných nuansí v ľudskom organizme, ktorý tuší správny výsledok a my sme dostatočne dôverčivý v správnosť tohto riešenia.

Každá z vlastností má svoje obdobie „použiteľnosti“. Dieťa reaguje spontánne, nemá ešte skúsenosti, nič ho nebrzdí, žiadne negatívne zážitky, reaguje čisto, učí sa rýchlo. Ak by som mal načrtnúť časový vzťah medzi trpezlivosťou a spontánnosťou, tak by som dostal priamu úmeru k čistote duše.

Moja otázka, na ktorú zatiaľ neviem odpovedať, či výraz trpezlivosť sa časom stratí z množiny používaných pojmov. Trpezlivosť súvisí s riešením problémov, čiže i s chorobami a ďalšími nevyriešenými procesmi.  Odpoveď vlastne hovorí, či ešte bude treba trpieť, či bude treba riešiť deje a procesy s trpezlivosťou alebo tieto deje ani nevzniknú.

 

Diskusná téma: Trpezlivosť

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok