Spravodlivosť

Základom slova spravodlivosť je právo. Právo je však iba základom, celé slovo je spravodlivosť. Čo je spravodlivosť, ako sa prejavuje, čo môžeme urobiť pre spravodlivosť?

Aby sme pochopili význam tohto pojmu, mali by sme sa vrátiť tam, kde pojem vznikol. Vrátiť sa vnímať jeho potrebu pri jednaní ľudí, pri komunikácii, pri akomkoľvek sociálnom kontakte. Potreba určitého kontaktu, ktorý nechce nikoho podceňovať ani preceňovať, potreba sociálneho vzťahu, ktorý vytvára priestor pre každého, či je v postavení vyššom alebo nižšom, či je v práve vyššom alebo nižšom.

Právo a spravodlivosť sa líšia. Nie sú to totožné pojmy. Právo povie, že v spore dvoch strán je jasne na jednej strane. Spravodlivosť je však hlbšia. Pokojne konštatuje, že jedna strana, tá na ktorej stojí právo, je silnejšia a neublíži sa jej, keď bude rozhodnuté v jej neprospech. Spravodlivosť sa pokojne prikloní na stranu druhú.

Je právo na strane silnejšieho? Spravodlivosť sa pokojne rozhodne v prospech slabšieho a ochráni ho pred silou. Veď sila si príslušnú výhodu dokáže vydobyť kedykoľvek.

Spravodlivosť vníma deje omnoho hlbšie. Naše právo striktne cituje zákon, paragraf, odsek. Zákutia života sú však omnoho tvárnejšie, kľukatejšie. Naše city sú konfrontované so silou, náš smútok je konfrontovaný so zlobou, náš strach je konfrontovaný so slabosťou. Títo účastníci sporu nie sú súčasťou nášho právneho systému. Tých musí chrániť vyššia moc a tou je spravodlivosť.

Spravodlivosť je tá istá, ako doteraz, len teraz si dala dolu šatku z očí a odložila meč. Moja spravodlivosť už vidí dôvody a motívy konania súperiacich strán. Spravodlivosť je láskavá. Jej rozhodnutia sú jasnejšie, svetlejšie a čitateľnejšie.

Keď sa pozeráme na váhy v rukách spravodlivosti, musíme uznať, že cit, slabosť, strach, smútok a ďalší účastníci sporu majú tiež svoju váhu. Musia byť braní do úvahy pri vyslovení rozhodnutia. Ak spravodlivosť vidí aj týchto účastníkov konania, odkladá meč. Je láskavá. Vidí skutočnosti, ktoré človeka priviedli k danej udalosti.

Vidieť spravodlivosť je zážitok. Vidieť pôvod dejov, pôvod udalostí, pochopiť sled udalostí a dokázať zmeniť takýto dej, je požiadavka do našej budúcnosti. Porozumieť spravodlivosti je veľmi dôležitý stupienok.