Sláva

Pred piatimi dňami mi partia chlapov dokončila práce na streche môjho domu. Urobili rekonštrukciu, vymenili strešné laty, oplechovanie štítov, výmenu rín, výmenu krytiny. Popri tom vymenili obklad na strešnom okne. Pri práci používali množstvo nástrojov, ako sú pílky, kliešte, elektrické uťahovačky, ručné a aj elektrické nožnice, špeciálne kliešte na prácu s plechmi, kladivá a tak podobne. Boli zruční a bolo vidieť, že nástroje nepoužívajú po prvýkrát.

Každý z nás používa nástroje pre svoj život. Každý deň používame slušnosť, ako nástroj k dorozumievaniu sa pokojným spôsobom. Každý deň používame pozdravy, používame rôzne druhy formulácii pre oslovenie iných ľudí, aby sme vyvolali určitý druh atmosféry, v ktorej môžeme vyriešiť nejakú úlohu.

V jednotlivých profesiách sú dôležité iné nástroje. V matematike je to určitý matematický aparát, ktorý musí matematik ovládať, aby mohol počítať jednotlivé úlohy, ktorými potvrdí, alebo vyvráti predpoklady riešenia.

V každej dobe sa používajú iné mentálne nástroje pre život. Niektoré sa osvedčili a na niektoré sa ľudstvo snaží zabudnúť. Každý nástroj je špecializovaný a je všeobecný. Partia chlapov s nástrojmi mi vytvorili kvalitnú strechu. S tými istými nástrojmi by boli schopní vykradnúť príbytok nejakého človeka, s tými istými nástrojmi by boli schopní ublížiť niekomu, poprípade aj sebe.

Podobne je to i s nástrojmi v mentálnej oblasti. Každý nástroj potrebuje svojho majstra. Ak by sme sa bez skúsenosti pustili do rozsiahlej rekonštrukcie strechy, pravdepodobne by sme niečo prehliadli a nepoužili by sme všetky skúsenosti pracovníkov nadobudnuté počas ich práce. Podobne je to i v našej mentálnej činnosti. Ak chceme niekoho riadiť, používame reč, aby sme vysvetlili čo potrebujeme, zároveň však používame určitý mentálny „tlak“, dôraz na jednotlivé slová, niekedy dokonca vytvárame určitý sankčný systém, ak by riadený nerobil to, čo vyžadujeme.

Duchovné nástroje sú podobné nástrojom fyzickým. Sú potrebné pre náš mentálny život ale sú rovnako nebezpečné, ako nástroje fyzické. Majú ostrosť, silu, sú nesmierne účinné a môžu byť aj veľmi deštrukčné. Ovládať celú plejádu nástrojov moci sa bežne učilo v dejinách ľudstva. Od nepamäti sa ľudia snažia niekoho ovládať, organizovať do skupín a vytvoriť akčnú skupinu ľudí ktorí tvoria alebo deštruujú. Vytvárame skupiny, ktoré stavajú stavby a vytvárame skupiny, ktoré kradnú.

Tie isté nástroje budujú i deštruujú. Ľudia sa modlia za víťazstvo v boji proti súperovi a súperiaci ľudia sa modlia za svoje víťazstvo. Používajú ten istý nástroj – modlitbu.

Ľudstvo vytvorilo „knižnicu“ duchovných nástrojov, po ktorých siahame, aby sme dosiahli svoje ciele. Zvádzame mentálne boje, kričíme na deti, na svojich podriadených, sme hrubí i zdvorilí. Neustále hľadáme správny nástroj, ktorým však obrusujeme hlavne seba. Žijeme život a získavame skúsenosti. Sme ponorení do víru života a niekedy zabúdame, že je to iba hra, v ktorej sa učíme žiť. Učíme sa žiť tak, aby sme boli schopní vytvoriť nádherný organizmus ľudstva, aby sme dokázali žiť na našej planéte v mieri, aby sme sa stali ľuďmi.

Naše nástroje pre život nie sú dobré a ani zlé. Oni iba sú. V pozadí týchto procesov sú jemnejšie vzťahy, ktoré nám ukazujú hlbšie poznanie tela i ducha. Hľadáme jemnučké nástroje pre zmenu našich nastavení, aby sme pochopili princípy ducha, princípy spolužitia bytostí, ktorých život je založený na jemnejších „nástrojoch“, ich jemnejšom spôsobe komunikácie, na jemnejšom spôsobe života. V čírej mysli láskavého človeka sa vytvárajú iné druhy myšlienok – nástrojov, než v mysli bojovníka.

Keď sa rozhodneme zmeniť svoje životné ciele, do života nám prichádzajú nové nástroje, s ktorými sa zoznamujeme. Sú iné, ako tie predošlé, majú inú účinnosť, silu a aj spôsob použitia. Ak by sme sa pozreli na spôsob práce kňaza, videli by sme úplne iné použitie nástrojov pre prácu, ako je práca robotníka na stavbe. Zaujímavé je, že aj robotník na stavbe potrebuje nástroje kňaza, aby sa vedel bezpečne rozhodovať a pokojne žiť.

Moji majstri, ktorí rekonštruovali strechu, mali nástroje z materiálov, ktoré zodpovedali druhu opracovávaných častí. Nástroj je vždy tvrdší, ako opracovávaný materiál.  Podobne to musí byť aj s našimi duchovnými materiálmi. Ak chcem dosiahnuť vytrvalosť, aký použijem nástroj? Mal by byť trvalejší, než je samotná vytrvalosť. Ak chcem dosiahnuť radosť zo života, nástroj musí byť svetlejší než je môj život. Ak chcem docieliť lásku, aký nástroj použijem?

Duchovné nástroje sme často „opracovávali“ bolesťou. Bolesť je nesmierne silná a zasahuje všetky stránky našej osobnosti. Vie nás bolieť rana na tele ale tiež na duši. Vie nás bolieť – ohroziť samotná duša. Ak sa orientujeme výhradne na telesné prežívanie, zažívame strasti duševné, používame nevhodné a tiež nevhodne duševné nástroje. Strácame sa v živote a doslova blúdime, pretože naše duchovné nástroje sú mocnejšie a zároveň vnášajú jas do našich dní.

Bolesť nás vracia späť do reality. Resetuje všetky naše postoje, všetky naše predstavy o živote. Naše telo v bolestiach opúšťajú entity, ktoré „formovali“ náš osud. Opúšťa nás pýcha, hrdosť, zanechávame súperenie, prestávame sa zaoberať majetkom. V bolestiach sa vraciame k najbližším a hľadáme u nich pomoc, hľadáme dostatok lásky v každom, kto nám je schopný a ochotný pomôcť. Ak ho nájdeme, jeho láska zostáva v nás.

Ak dosiahneme lásku, máme nástroj jeden z najkrajších. Prestávame pôsobiť silou. Meníme svoje pôsobenie. S prekvapením zisťujeme, že všetko okolo nás dokážeme tvarovať láskou. Láska sa stáva súčasťou tvarovaného, mení jeho podstatu.

Všetko, čo som napísal je zapísané veľmi hrubo, priam materiálne. Je to iba z dôvodu možného vyjadrenia dejov, ktoré už nie sú možné vyjadriť matematicky. Ak chcem opísať „nástroj“ láska, ako to mám spraviť? Je vôbec možné slovami opísať esenciu človeka? Je možné opísať jeho svetlo? Je možné opísať slávu?

Pod slávou si predstavujeme ošiaľ ľudí oslavujúcich jedincov, ktorí niečím vynikajú. Môžu byť slávni umelci, básnici, herci, športovci. Pod slávou, ktorá sa mi vynára v mojom vedomí, myslím entitu stálu. Už nie tu nám známu, premenlivú a nestálu. Sláva je zviditeľnenie lásky. Je to jeden z jej prvotných prejavov. Je vyjadrením našej neutíchajúcej lásky, gejzíra nápadov a tvorivosti.

14.11.2021

 

Diskusná téma: Sláva

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok