Serióznosť

Na prvý pohľad kladná vlastnosť. Byť seriózny znamená byť človekom, ktorý plní svoje záväzky, ktorý akceptuje požiadavky, ktoré sú na neho kladené, dokonca akceptuje nielen požiadavky, ale i nevyslovené želania. Je to poctivec. Jednoducho seriózny človek, ktorého konanie je predvídateľné.

Zdá sa, že nie je o čom písať. Seriózny človek sa zdá človekom nudným. Je to kladná vlastnosť?  Ak sa pozriem na takúto vlastnosť z pohľadu potreby niektorých povolaní, tak áno. Povolania ako sú pokladníci, šoféri, skladníci, atď, doslova vyžadujú serióznosť. Jestvujú však povolania, kde takáto vlastnosť je trošku prekážkou dosahovania požadovaných výsledkov.

Umelec akéhokoľvek druhu by nemal byť predvídateľný. Každá jeho tvorba by mala niesť punc originality, tvorivosti, nadšenia. Mala by byť odrazom jeho bohatého duševného obzoru, jeho „veľkosti“. Môže byť umelec seriózny? Trošku ťažká otázka, pretože umelec je slobodný a nemá záväzky, ktoré je treba načas plniť. Umelec nerobí obchody, pretože nie je obchodník.

Vari má byť umelec neseriózny? Slovo seriózny mi v mysli rezonuje so sériou. Opakovanosťou. Umelec by sa nemal opakovať. Tvorivosť je jedinečnosť. Platí to pre celý jeho život, nielen pre diela ktoré tvorí.

Stať sa umelcom života znamená byť tvorivý a originálny. Každý deň by mohol byť premyslený a zároveň intuitívny. Nedať sa zlákať bláznovstvom ale ani pokojnou rutinou. Dôverovať dňom, dôverovať svetlu a tieňu, dôverovať svetu, ľuďom a hlavne sebe.

Umelec je citlivý človek, ktorý vníma príslušnú formu tvorby. Hudobník vníma sféry farieb tónov, rytmov a ich vplyv na ľudské vnemy. Vkladá do nich samého seba, svoje myšlienky, obavy, svoje vnútro. Maliar robí to isté a predsa inak. Na maľovaný podklad vnáša svoju dušu. Na rozdiel od hudobníka, vníma vnemy duše prostredníctvom zraku, obrazotvornosti a niekedy aj fantázie. Vždy sa do diela dostáva jeho duša.

Ako tvorí umelec života? Plnosť bytia vníma všetkými zmyslami. Čím lepšie vníma svet v jeho skutočnosti, tým adekvátnejšie dokáže naň reagovať. Jeho život sa môže stať jedným umeleckým dielom. Vkladanie sa do každého dňa, vytváranie diela z bežných stretnutí, otváranie zatuchnutých priestorov duše, motivovanie a vytváranie pozitívnych riešení je iba niekoľko z možných spôsobov „tvorenia“ života.

Baviť sa životom, byť dospelým dieťaťom, vnímať svet z jeho krásnej stránky, vnímať ľudí v ich kráse a nádhere. Zachovať si úctu a lásku k ľuďom a aj k prírode. Dokázať, že život nemusí byť slzavým údolím.