Šašo

Keď sa dieťa narodí, pomerne rýchlo sa začne usmievať. Prijíma svoj život a berie si ho s úsmevom. Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa na svoj život z pohľadu jemného úsmevu, z pohľadu úsmevného nadhľadu.

Úsmev je pochopenie v láske. Tá istá udalosť vie niekoho nahnevať a iný sa nad ňou iba pousmeje. Úsmevom vravíme – chápem ťa a mám ťa rád. Na kráľovských dvoroch sa vyskytovala postava šaša. Bol nesmierne dôležitý a mal vážnu úlohu. Učil a občas i uzemňoval svojho panovníka, aby nebral svoj život tak vážne. Vtipným spôsobom svojmu vladárovi ukazoval dôsledky jeho konaní.

Aj my by sme potrebovali toho láskavého a veselého šaša, ktorý nám okamžite nastaví vtipné zrkadlo a ukáže naše rozhodnutia spôsobom, ktorý nás rozosmeje a v podstate uzdraví náš okamžitý strnulý pohľad na svet.

Téma tohto textu sa zdá byť ľahká, úsmevná. Téma prijímania sveta s úsmevom na perách je nesmierne dôležitá. Úsmev vyrovnáva životné uzly, vyhládza krivolaké životy. Živí zvláštnu inteligenciu v nás, ktorá vie uzdravovať. Ten pestrofarebný šašo, skúsený herec života, ktorý sa vie vcítiť do akejkoľvek polohy života a vybrať si neomylne úsmevný pohľad na životné chyby. Šašo nerieši problémy hnevom, nadávaním, on problémy roztápa v žiarivom úsmeve.

Porozumenie, že úsmev lieči je veľmi dôležitý. V úsmeve sa skrýva múdrosť, krása, pochopenie.