Rozprávka

Pred niekoľkými rokmi mi jeden priateľ povedal rozprávku, ktorá mala symbolizovať cestu životom. Rozprávka bola o stratenej princeznej.

Bolo raz jedno kráľovstvo a v ňom žil kráľ so svojou jedinou dcérou. Jedného dňa sa princezná stratila. Hľadali ju všade. Kráľ vyslal služobníkov, aby hľadali princeznú. Hľadali všade, ale princeznú nenašli. Zarmútený kráľ vyhlásil, že kto nájde princeznú, dostane polovicu kráľovstva a princeznú za ženu.

Traja princovia zo susedného kráľovstva sa vybrali hľadať. Putovali horami, dolinami až prišli na lúku, v strede ktorej bola studňa. Skočili do studne. Ocitli sa v nádhernom kráľovstve. Všetko bolo strieborné, všade bolo hojnosť všetkého. Najstarší princ, očarený krásou dcéry miestneho panovníka, zostal v tomto kráľovstve.

Dvaja princovia našli na lúke ďalšiu studňu a skočili do nej. Znova sa ocitli v nádhernom kráľovstve. Všetko v ňom bolo zlaté. Všade hojnosť všetkého. Stredný princ sa zoznámil s kráľovskou dcérou a zostal v tomto kráľovstve.

Najmladší syn si hovoril: „Ja som predsa neprišiel hľadať strieborné alebo zlaté kráľovstvo, ja som prišiel hľadať princeznú.“ Na lúke našiel studňu a skočil do nej. Ocitol sa v najväčšej nádhere, akú kedy zažil. Rozhliadal so po tomto kráľovstve a našiel stratenú princeznú. Keď sa vracal s princeznou domov, prechádzal cez zlaté a strieborné kráľovstvo. Všade dostal výslužku, bohaté dary. S princeznou sa vrátil domov k jej otcovi. Vzali sa a žili šťastne až do smrti. Nový kráľ vládol múdro a láskavo, jeho poddaný ho mali za to veľmi radi.

Môj výklad rozprávky je nasledovný. Traja princovia sme my, ľudia. Prichádzame na svet, žijeme, pracujeme a hľadáme zmysel života. Niekto objaví rastlinný svet, objaví všetky danosti, ktoré nám ponúka vegetatívny spôsob života a prestane hľadať. Vychutnáva si tento svet.

Niekto hľadá ďalej a objaví živočíšny svet. Získava jeho dary, ako sú pocity, city, emócie. Je ohromený týmito zážitkami a prestáva hľadať. Kto však vytrvá, môže nájsť svoju princeznú – lásku. Lásku ako zmysel tohto života. Lásku, ako našu spoločníčku na ceste k ďalším dobrodružstvám života. Lásku, ako spoločníčku na ceste k múdrosti. Samozrejme berie si všetky dary rastlinnej i živočíšnej ríše.

Rozprávka nás vyzýva, aby sme neprestávali naše hľadanie, aby sme vytrvali v ceste za láskou, pointou nášho života. 

Diskusná téma: Rozprávka

rozprávka

Vysvetlené pekne a myslím, že i pravdivo...
Páči sa mi to

Pridať nový príspevok