Pôst

    Začínam zisťovať hodnotu pôstu. Začnem však od začiatku. Náš spôsob života, je charakterizovaný prežívaním aktuálnej reality, vnímaním sveta prostredníctvom fyzických zmyslov, nás vedie k vychutnávaniu života. Chutí nám rýchlosť (autá, motorky, preteky, lietadlá...), chutí nám adrenalín (horolezectvo, horory, riskovanie všetkého druhu...), chutí nám jedlo, chutí nám tento svet.. Sme gurmáni tohto sveta.

Niekedy nás  z tohto hodovania vyruší nejaký problém. Do života nám vstúpi udalosť, ktorá obmedzí a niekedy úplne znemožní, doterajší spôsob života. Veľakrát je to nejaká nešťastná udalosť, najčastejšie choroba. Vydesení sa zastavíme, sme z toho nešťastní a zvyčajne nevieme ako ďalej. Navštevujeme lekárov, psychológov, liečiteľov, aby nám pomohli s našim problémom.

Niekedy sa stane, že na náš problém akoby nejestvoval nikto, kto by vedel poradiť a vyliečiť. Zvyčajne to znamená, že sme už pripravení daný problém riešiť sami. Ako však riešiť tento problém, ak absolútne nevieme kde začať? Ja som vyskúšal pôst. Chlieb a vodu. Ráno, na obed, večer. Keď už som bol slabší, asi po piatich dňoch, trošku som sa vrátil k zelenine alebo ovociu. A potom znova aspoň päť dní. Pôst však nepozostával iba z obmedzenia jedla. Je vhodné prestať pozerať filmy, správy, televíziu. Dať si aj duševný pôst.

Čo sa stane? Gurmán sveta začne hladovať. Hľadá naplnenie svojich chutí a žiadne neprichádzajú. Začne sa obracať smerom do seba, pretože vníma prácu svojich vnútorných orgánov. Vyčistenie tráviaceho traktu, vyčistenie mysle. Do vedomia sa začnú dostávať informácie jemnejšieho druhu. Sú rovnako zaujímavé, ako tie z vonkajšieho sveta. Sú taktiež reálne, iba že sú z priestoru vlastného tela.

Pôst je reštart. Udalosť, ktorá nás zastavila, je informácia, že treba niečo zmeniť vo svojom živote. Pôst nám dá šancu zistiť, ako vyzdravieť. Veď naše telo vie, prečo nás zastavilo. Aby sme ho počuli, vnímali, treba zastaviť ten krik zmyslov a stíšiť sa. Opakovaný pôst nás dokáže priviesť na hranicu medzi telesnom a duchovnom. Privedie nás tam v úplnom pokoji zmyslov a dovolí nám znovu sa rozhodnúť, kadiaľ ísť. Či sa vrátiť do huriavku sveta, alebo sa stíšiť a viesť hlboký duševný život, alebo sa stať vyrovnanou bytosťou, ktorá plne ovláda svoje zmysly a vníma obe polohy svojho života.

Pôst nie je iba hlad. Pôst je niečo viacej. Je to nástroj, ktorý máme k dispozícii k ovládnutiu samého seba. Každý, kto dospeje do štádia, keď ho vlastné telo zastaví, je pripravený použiť tento nástroj a preniesť sa do vyššej úrovne svojho života. Úrovne, v ktorej začne viacej ovládať svoj vlastný život.

Diskusná téma: Pôst

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok