Politický systém Slovenska

 

Slovensko je mladá spoločnosť, ktorá sa definitívne osamostatnila až v roku 1993. Politický systém sme prebrali od západných krajín. Chceli sme si vyskúšať voľný, slobodný trh. Chceli sme zažiť bohatstvo, blahobyt. Chceli sme to skúsiť a podarilo sa. Na Slovensku nikdy nebolo toľko počítačov, notebookov, tabletov, mobilných telefónov. Nikdy sme nemali toľko osobných aut. Mnoho ľudí investovalo peniaze do vlastných domov. Mnoho ľudí cestuje na dovolenky. Životná úroveň mnohých prudko stúpla.

Nič však nie je zadarmo. Vôbec nič. Ak prijmem „bohatstvo“, prijímam nielen „bohatstvo“, ale aj všetko, čo s nim súvisí. A tak sa k nám vkradla zloba, surovšie vzťahy, väčšie problémy v rodinách. Väčšie rozdiely medzi rodinami. Väčšie rozdiely medzi ľuďmi. A samozrejme politický systém, ktorý je našim zrkadlom. Ukazuje nám, ako to funguje, v nádeji, že ľudia konečne pochopia, že nie je možné prijať bohatstvo bez zodpovednosti, bez čestnosti. Nie je to možné.

Čo s takýmto politickým systémom? V podstate je to veľmi jednoduché. Pokiaľ precitneme, je všetko v poriadku a zmeníme spôsob riadenia svojej krajiny. Ak nie, čoraz viacej vlastníctva a čoraz viac vplyvu bude mať pár všetkého schopných jedincov.

Ktorá krajina je v súčasnosti taká, z ktorej by sme si mohli vziať vzor? Žiaľ žiadna. Všade nejakým spôsobom preniká silný vzťah mať, vlastniť, ovládať. V žiadnej krajine zatiaľ plne nepochopili, že vyrovnanosť medzi ľuďmi prináša najväčšie bohatstvo. Prináša najviac pracovných príležitostí, najviac kultúrnosti do života ľudí. Ak žijem v krajine, kde má jeden všetko a druhý takmer nič, vzniká silný neriešiteľný rozpor. Preto musia byť vojaci, polícia, súdnictvo...  Ak by sme dokázali vytvoriť politický systém, kde by sme zachovali súťaživosť a obmedzili ohromujúce rozdiely v bohatstve, ak by sme dokázali oceniť a oceňovať ľudí, ktorí prispievajú k budovaniu čestnosti, kultúrnosti a spravodlivosti, môžeme sa začať blížiť k spravodlivejšej spoločnosti, ktorá nemá problém so svojimi susedmi, pretože ak dokážem pochopiť svojho suseda a vytvoriť spoločnosť na tomto pochopení, tak ani krajina, ktorá si váži svojich susedov nemá susedské problémy.

Slovensko je malé a takýto malý zázrak sa môže podariť. Môže sa to podariť akejkoľvek krajine, kde pochopia, že veľké rozdiely, veľké až extrémne rozdiely vedú k veľkým až extrémnym problémom. Život môže byť krásny, ak si navzájom doprajeme. Nie je nutné, aby sme boli všetci milionári. Nie každý to ani chce. Nikto však nesmie trpieť len preto, že niekto si zo spoločného odkrajuje príliš veľký krajec. Toto sa už nesmie diať.  

Slovensko je dynamická krajina, ktorá za 20 rokov samostatnosti dokázala, že má šikovných a múdrych ľudí. Žiaľ, má aj ľudí, ktorým zachutila moc a ovládanie ostatných. Ich moc je dočasná. Ich moc je len do chvíle, kedy si povieme dosť. Už máme dosť ľudí, ktorí nie sú schopní riadiť vlastnú krajinu. Ktorí s ňou licitujú ako trhovníci. Či už sú to tí zľava, alebo sprava.

Chceme veľa, ak chceme čestnosť? Chceme veľa, ak chceme spravodlivosť? Chceme veľa, ak chceme aby nás zastupovali čestní ľudia? Ľudia, ktorí svojim životom dokázali svoju múdrosť a rozvahu? Ktorí odolali lákadlu bohatstva, lákadlu moci?

Nie je už na čase, aby sa prebudili čestní a múdri ľudia a začali preberať zodpovednosť za svoju krajinu? Alebo ešte nejaký čas necháme krikľúňov kričať a predvádzať „svoju“ inteligenciu.

Nie je na čase zodvihnúť zástavu lásky a porozumenia medzi všetkými ľuďmi žijúcimi v tejto krajine? Kto sa na to podujme? Haló, je tu niektooo? 

 

Diskusná téma: Politický systém Slovenska

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok