Obraz hry

Hra je simulácia života. Hra je simulácia možnej skutočnosti. Ak jednotlivým entitám hry pridelím vlastnosti, získavam určité možnosti pre rozvoj a stratégiu hry.

Stolová hra „Dáma“ má jednoduché pravidlá. Proti sebe stoja biely a čierny pešiaci. Ničiť protivníkových pešiakov môžu v jednom kroku a to vpravo a vľavo, poprípade môžu viacnásobne skákať (ničiť) súperových figúrky. Ak sa pešiakovi podarí dostať sa na druhú stranu šachovnice, stáva sa z neho Dáma, ktorá má veľké možnosti. Vyraďuje z hry protivníka vo všetkých smeroch a sama sa pohybuje po viacerých poliach šachovnice.

Základné pravidlá sú dané, hra sa môže začať. Hra končí likvidáciou všetkých súperových figúrok. V hre ide o víťazstvo.

Ak mám viacero figúrok a figúrky majú rôzne vlastnosti, hra sa komplikuje. V hre "Šach" je šestnásť figúrok bielych a šestnásť čiernych. Pešiaci majú tú istú schopnosť ako v hre dáma. Ničia však protivníka iba v jednom kroku. Strelec bojuje priečne po líniách šachovnice, veža kolmo po políčkach, kôň môže skákať dve políčka vpred a jedno do strany, dáma má schopnosti ako v hre Dáma, čiže môže sa pohybovať priečne po líniách šachovnice i kolmo vpred a vzad. Kráľ je pohyblivý do všetkých strán, ale iba o jedno políčko.

Hra na šesťdesiatich štyroch políčkach nadobúda obrovské možnosti pre vývoj hry.

Predstavme si život. Predstavme si absolútnu slobodu, ktorú by mala každá entita. Sloboda pohybu, sloboda vlastností, sloboda hodnôt. Máme pred sebou človeka, ktorý má slobodu. Hra života začína. Má neuveriteľne veľa možností a kombinácií. Vyznať sa v nej (a v sebe samých) je nadľudské úsilie. Ak si však určíme nejaké pravidlá, hra sa môže zjednodušiť, avšak na úkor slobody. Ak zavediem nejaké zákony, určujem pravidlá. Ak zavediem nejaké náboženstvo, určujem pravidlá. Obmedzujem možnosti, zjednodušujem hru.

Každá hra má možnosť dosiahnutia méty, cieľa. Každá hra má svoje pravidlá. Samotný život ich nemá, on iba je a dáva akúkoľvek možnosť. Hra je simulácia života.

Vo svete je množstvo spôsobov života, s rôznymi zákonmi, s rôznymi náboženstvami. Ak by sme sa pozreli takýmto spôsobom na našu civilizáciu, videli by sme vývoj ľudskej bytosti od jednoduchého človeka, ktorý si zaobstaráva svoje základné životné potreby (pešiak), až po Dámu, ktorá dosiahla v živote určitú métu a jej život už nie je tak striktne obmedzený, má väčší diel slobody. Dáma je postava človeka, ktorý je už dostatočne bystrý, skúsený, jeho rod prekonal všetky nástrahy prostredia a dosiahol „víťazstvo“ nad sebou samým.

Tým však hra nekončí. Transformuje sa na šach, v ktorom Dáma má svoje vlastnosti, väčší diel slobody ale i vyšší diel zodpovednosti. Chráni pešiakov, chráni svoje figúrky, ktoré tiež dosiahli vyšší podiel slobody „pohybu“, vyšší podiel zodpovednosti. Kráľ je už hráč samotnej hry. Je to stratég, ktorý riadi samotnú hru, je závislý od ostatných.

Obraz hry sa mení, ak figúrka nemá žiadne obmedzenia, ak môže všetko. Nemá obmedzenia v pohybe, nemá obmedzenia v konaní. Vtedy však už má aj najvyšší diel zodpovednosti.

K čomu slúži hra? K simulácii života. Hra nás učí životným hodnotám, učí nás zodpovednosti, učí nás obetovať sa pre výsledok hry. (Obetujem pešiaka, aby som dosiahol výhodu v hre.) Kedy hra končí? Keď zvíťazíme. Čo je však víťazstvo? Koniec hry.

Sme v pasci. Ak vyhráme, život končí. Spôsob života, v ktorom bojujeme o víťazstvo nemá zmysel, pretože hra ďalej nepokračuje. Zničili sme protivníka a zostali sme sami. Hra na život končí. Samotný život končí.

Aby hra mohla pokračovať, musíme zmeniť spôsob hry. Cieľom už nie je zničiť protivníka. Cieľom už nie je dostať sa na pozície súpera. Cieľom je samotný spôsob hry. Meníme pravidlá!

Každá figúrka môže všetko. Má všetky vlastnosti, všetky schopnosti, je slobodná. Cieľ už nie je poraziť súpera, ale pomôcť súperovi. (On má ten istý cieľ!) Ak prestávame bojovať, obraz hry sa mení. Namiesto boja jeden proti druhému prichádza tvorivá pomoc druhému. Odkladáme zbrane, ako nositeľa „pokroku“ (postupu v hre) a berieme všetky schopnosti k podpore sveta okolo seba.

Môže to výjsť? Prestaneme sa zabíjať a pôsobiť proti sebe? Vedia sa králi na šachovnici života dohodnúť? Hra zvaná život predsa nemusí končiť. Kráľ nemusí spáchať samovraždu tým, že vyhrá.

12.7.2023