O spolupráci

Slovensko sa nachádza na prahu novej etapy spoločenského života. V tomto roku, ktorý je výnimočný, že je rokom priestupným, sme absolvovali voľby do národnej rady a to aj v priestupný deň, 29. februára 2020.  Začína sa nová éra, do ktorej vstupujú noví ľudia, ktorí sa snažia zostaviť vládu. Sú plní elánu a zároveň majú obavy. Sú veľmi ľudskí a bezprostrední. Vyjadrujú to čo cítia, ešte sa neschovávajú za svojich hovorcov.

Po volebnej kampani sa začínajú stretávať a komunikovať  lídri víťazných strán a nadväzujú osobné kontakty. Bolo by vhodné, aby vytvorili kontakty priateľské, dokonca láskavé. Budú z nich spolubojovníci, ktorí budú vytvárať vzory správania, budú spolu vytvárať atmosféru v našej krajine.

Verím, že si uvedomia, že vedenie krajiny potrebuje, aby boli jednotní a „ťahali“ jedným smerom. Zodpovednosť je asi jeden z najdôležitejších pojmov tejto doby. Všetci si ju uvedomujú a z toho pramenia aj obavy zo zvládnutia.

Ak máte splniť to, čo splniť chcete, musíte dôverovať svojej „armáde“, ktorú máte za sebou. Máte 150 poslancov, ktorí stoja za vami. Máte ich stopäťdesiat, nie iba tých svojich, pretože všetci stopäťdesiati zastupujú nás voličov. Zahrňte do svojich úvah aj toto „opozičné“ vojsko. Najlepší boj je ten, ktorý nezačal. Gesto, podanie ruky, pozornosť, ktorá otvára dvere k opozícii, k ľuďom, ktorí tiež majú predstavu o chode štátu.

Budúcnosť je o spolupráci. Štát nevybuduje koalícia proti opozícii. Viem si predstaviť spoluprácu naprieč stranami, naprieč odlišnosťami, naprieč straníckymi líniami. Spoločne nás môže spájať snaha o úspešné Slovensko. Spoločne vnímajme lásku ľudí, vnímajme ich ako priateľov, vnímajme novinárov ako priateľov, vytvárajme láskavé vzťahy medzi politikmi a ostatní sa postupne pridajú. Jestvuje toľko možností pre vytváranie pozitívnych príkladov, pozitívnych a tvorivých dejov, ktoré posunú našu krajinu ako láskavého prostredníka medzi východom a západom, medzi severom a juhom.

Uvedomenie si, že prostredie, v ktorom žijeme, dokážeme riešiť iba v pokoji, nás bude motivovať vytvárať bezpečný a pozitívny obraz pre svojich susedov, pre celé spoločenstvo. Máme krásnu krajinu, ktorá môže byť láskavým spojovníkom. Nikdy sme neboli dobyvatelia a nikdy nimi nebudeme. Sme malá krajina, ktorá dokáže pomerne rýchlo napredovať a meniť svoje politické, ekonomické a tiež ekologické zámery. My sme odkázaní na spoluprácu. Všetko, čo môžeme dokázať, môžeme dokázať iba mierovou, pokojnou spoluprácou. Sme ako väčšie, päť aj pol miliónové mesto. Sme národ, ktorý má v názve slovo. Bolo by dobré, aby toto slovo zaznelo ako spolupráca, láska, priateľstvo.