O pravde

Čo je to pravda? Existuje vôbec? Asi áno, lebo v minulosti a aj teraz sa za pravdu mnohí bijú.  Každý hlásame tú svoju pravdu(ja tiež).

Kráčame životom a získavame skúsenosti. Získavame vedomosti. Prežívame svoje víťazstvá, svoje prehry. Vnímame život každý po svojom, s inými emóciami, s iným citom. Všetko toto zhŕňame pod pojem pravda. Jednoducho sme nadobudli určitú úroveň vedomostí a toto vyhlásime za pravdu.

Život však ide ďalej. Výzvy života neustávajú, znovu získavame nové skúsenosti a vedomosti. Meníme prácu. Meníme vzťahy. Cestujeme. Stretávame sa s inými ľuďmi. Obrusujeme naše názory a naše vedomie sa mení. Naše nové skúsenosti znovu vyhlasujeme za pravdu.

Znamená to, že pravda sa mení? Pravda nie je stála? Vyzerá to tak.  Ale ako to, veď za pravdu sa vedú spory, za pravdu sa vedú vojny (pravda je predsa na našej strane). Každý horlivo obhajujeme tú svoju pravdu. Vidíme to všade okolo seba. V televízií politici hovoria svoje pravdy a tvrdo ich presadzujú voči svojim oponentom. My, každý z nás má svoju pravdu. Vieme veľmi presne, ako mali hrať naši futbalisti. Vieme presne, kde bol aký faul. Vieme čo pristane našej kolegyni. (Ale je nemožne doobliekaná. Preboha čo to má na sebe.) Vieme aké chyby vo výchove detí robia naši susedia...

S pravdou samotnou nie je problém. Problém je s jej presadzovaním. Vyhlasovaním za jedinú správnu – samozrejme tú moju.

Život sa však rýchlo mení. Čo som pred nedávnom vyhlasoval za neomylnú pravdu, je dnes úplne inak. História je jasným svedectvom zmeny našich právd. Keď Giordano Bruno vyhlásil, že Zem nie je stredom vesmíru, bola to tak drzá pravda, že jeho súputnici, obhajujúci svoju pravdu ho upálili. Upálili ho v podstate za názor. Za jeho pravdu.

Aj my dnes upaľujeme novodobých Giordanov Brunov. Upaľujeme ich denne. Odsudzujeme pravdy svojich blízkych. Hádame sa za svoje pravdy. Raz odsudzujeme veriacich a druhý raz ateistov. Odsudzujeme homosexuálov ale tiež stúpencov života. Odsudzujeme Maďarov, Číňanov, Američanov... Ľavičiari pravičiarov, pravičiari ľavičiarov. Rozhádané rodiny kvôli politickému názoru... Kvôli obyčajnej informácii.

Pravda neexistuje. Existuje iba aktuálna úroveň nášho vedomia, ktorú vyhlasujeme za pravdu. Lenže vedomie sa mení. Naše vedomie si vytvára stále novú a novú platformu na vyššej úrovni. Pravda všetkých okolo nás je rovnako dobrá, ako tá naša. Je to iba úroveň vedomia. Nič viac. Mnohokrát iba názor, informácia.

Pravda skutočne neexistuje. Predstavme si na chvíľu, že takúto jednoduchú teóriu by všetci ľudia pochopili. Prestali by náboženské spory. Moslim by pochopil, že jeho viera nie je jedinou pravdou. Kresťan by pochopil moslima. Prestali by nezmyselné politické spory a vojny. Ľudia by pochopili, že rozdielne pravdy sú iba platformami nových a možno spoločných právd.

 

Pravda neexistuje. Prestaňme sa aspoň jeden deň s niekým prieť a presadzovať svoju pravdu. Vyskúšajme si ako funguje porozumenie „pravde“.

 

 

 

Diskusná téma: O pravde

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok