O kráse

Estetika (z gr.) je v širšom zmysle teória o prírodnej a zároveň umeleckej kráse, o jej podstate, zákonoch a pôsobení na človeka. To je definícia estetiky. Zjednodušene, estetika je veda o kráse.

Keď vedci skúmajú nejaké deje, snažia sa pochopiť svojimi zmyslami príčinné javy a stanoviť nejaké pravidlo. Stanoviť nejaké pravidlo pri pojme krása je veľmi obtiažne. Ideály krásy sa počas histórie menili. Aj dnes je v Polynézii krásna žena skôr plných tvarov a v západnej spoločnosti skôr štíhla modelka. V minulosti bol ideál krásy skôr oblúk, dnes sú to presné, rovné a ohraničené línie.

Mladé dievčatá sú krásne. Majú hladkú pleť, štíhlu postavu, nádherné vlasy. Sú krásne. Potom však stretnete starenku. Zhrbenú, so svetlými vlasmi, s vráskavou tvárou a cítite krásu. Nejaký iný druh krásy, ktorý už nie je viditeľný iba očami. Je to krása takmer neviditeľná, avšak o to viac vnímateľná.

Plnosť. Plnosť krásy, plnosť dokonalosti. Alexander Gottlieb Baumgarten, autor pojmu estetika a taktiež zakladateľ disciplíny s názvom „aestetika“, definoval krásu ako niečo, čo spĺňa pojem dokonalosti.

Muži, keď nakupujú nejaký výrobok, tak požadujú na výrobku, aby mal dobré technické parametre a bol spoľahlivý. Keď nakupujú ženy, rozhodujúcou vlastnosťou býva dizajn, krása. Ak sú na pulte dva takmer totožné výrobky ale jeden je krajší, jednoznačne sa predáva ten s krajším dizajnom. Tak ako sa muž a žena dopĺňajú a vytvárajú dokonalosť, harmóniu a krásu, tak i predmety okolo nás môžu mať niečo na viac. Niečo čo nás upúta, niečo, čo sa nedá odmerať, zvážiť. Niečo, čo sa dá iba cítiť. Napriek tomu táto vlastnosť je mnohokrát rozhodujúca, pretože prináša esenciu dokonalosti.

Ak sa vrátim k príkladu so starenkou, tak u nej vnímame určitú dokonalosť. Ako by zo seba vyžarovala krásu vnútornú. Pochopenie, že to vonku podlieha zhubnému vplyvu času, ale to vo vnútri je večné. Je na nás, čomu budeme dávať prednosť. Či to bude vonkajšia krása alebo vnútorná „dokonalosť“.

Hľadanie dokonalosti sprevádza človeka celou históriou. Ľudia si uvedomovali dôležitosť krásy pri jej hľadaní. Možno sa nám podarí nájsť ďalšie esencie života, ktoré nás privedú k dokonalosti.