Myšlienkový svet

Svet našich myšlienok. Ako vyzerá? Chceme v ňom žiť? Páči sa nám? Sme s nim spokojní? Je to náš svet! Vieme odstúpiť od tohto nášho sveta a pokojne si vybrať, či nám ešte vyhovuje, či ho nechceme zmeniť, alebo dokonca zrušiť? Čo je za našimi myšlienkami? Sú naše myšlienky skutočne naše, alebo sa iba obaľujeme myšlienkovými formami, aby sme zakryli naše nedostatky?

Svet našich myšlienok. Ak by sme na tento svet pozreli z určitého odstupu, tak by sme videli samého seba. Nie celkom plne, ale pre túto chvíľu pomerne dostačujúco. Videli by sme vlastné emócie, naše stanoviská k okolitým ľuďom, naše názory, naše presvedčenia, naše strachy, naše lásky, priania. Videli by sme určitú časť nášho vnútra.

Myšlienkový svet jestvuje. Je farebný tak, ako je farebný náš život. U niekoho je pestrý, spontánny, u niekoho monotónny a jednofarebný. Náš myšlienkový svet je náš! Vieme si ho prispôsobiť našim aktuálnym potrebám. Vieme ho vykresliť našimi túžbami, snami. Vieme ho vykresliť našimi prianiami blízkym i vzdialeným. Vieme ho modelovať tak, ako uznáme za vhodné. Je to dielo nášho života, mali by sme si dať záležať. Náš myšlienkový svet sme my. Chodíme v ňom, žijeme v ňom, spíme v ňom. Aký je?

Sú v ňom nadávky a neprajníctvo? Smútok a zúfalstvo? Je v ňom odhodlanie, vytrvalosť, činorodosť? Je v ňom láska a priateľstvo? Opakujem, myšlienkový svet je náš, aj keď sme myšlienky možno adresovali voči niekomu inému. Aj keď sme naše priania v zlosti a v nenávisti vyslovili voči niekomu inému. Náš myšlienkový svet je náš. Žijeme v ňom, brodíme sa v ňom.

Čo je za našim myšlienkovým svetom? Zasa sme tam my. Sú tam naše idei, presvedčenia, rodinné tradície, kultúrne (aj nekultúrne) vzory, z ktorých sa rodia naše myšlienky.  Na týchto hodnotách sa odvíja náš život. Ešte raz. Na týchto hodnotách sa odvíja náš život. Nie na našich domoch, autách, pozemkoch, akciách. Ani na množstve peňazí, ani na množstve vedomostí, ani na našom vzdelaní.

Život je omnoho spravodlivejší, než si myslíme. Nikomu nenadŕža, nikoho neodsudzuje. Sami si vyberáme svoj oblek pre spoločnosť, v ktorej žijeme. Obliekame sa do vlastných myšlienok a tým si určujeme aj spoločnosť pre život.

Náš život je beh na dlhšie trate, ako sa nám zdá. Už dnes si začíname budovať náš nekonečný život. Už dnes si formujeme budúcnosť. Bude jemná alebo hrubá? Bude láskavá alebo agresívna? Bude ...

 

Diskusná téma: Myšlienkový svet

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok