Ľahkosť bytia

Žijeme v upracovanej dobe. Doba však za to nemôže. Tie dve vety sú nejaké divné. Ako je to? Žijeme upracovaný život. Náš vlastný život, o ktorom si rozhodujeme všetko my sami. Dá sa to aj inak? Všade počujeme: "Doba je zlá". "Buď rád, že máš aspoň nejakú prácu". "Zvykni si".

Na čo si to vlastne máme zvyknúť?  Na pravidelný rytmus práce a odpočinku? Zostáva nám nejaký čas pre svoj rozvoj, pre svoju tvorivosť? Čo je to vlastne tvorivosť? Nestačí, že uživím svoju rodinu? Čo mám tvoriť a pre koho?

Požiadavka tvorivosti nie je príkazom, ale iba odporučením. Nie každý nájde dostatok odvahy dať výpoveď po piatich alebo desiatich rokoch práce v tom istom povolaní a vyskúša niečo iné. Nie každý tých päť až desať rokov využije na prípravu vlastnej tvorivosti. Nie každý sa učí pracovať v záhrade a vnímať požiadavky rastlín, aby rodili zdravé plody. Nie každý vie a chce hrať na hudobný nástroj. Nie každý sa učí jazyky, aby mohol cestovať a obohacovať svoje vnímanie o spôsob života v iných krajinách.

Možností je priam obrovsky veľa. Veľa ľudí ich aj využíva, hlavne v mladosti, kedy chápu a vnímajú život oveľa čistejšie. Chodia do hudobných škôl, športujú, zabávajú sa, chodia na turistiku, učia sa jazyky, tancujú, cvičia... A všeličo iné. S pribúdajúcim vekom akoby zaspávame. Obaľujeme sa tukom ako jazvec pred zimou, lenže my to robíme aj v lete.  Namiesto ľahkosti bytia zažívame ťarchu vlastného tela.

Čo je vlastne ľahkosť bytia. Neviem či sa to dá vyjadriť jednoducho textom. Ľahkosť bytia treba zažiť. Ľahkosť bytia je niečo, čo treba zažívať neustále. Aspoň sa o to pokúšať. Reagovať na každú výzvu života v nádeji, že nám prinesie nový zážitok a novú skúsenosť. Veď iba v komunikácii z množstvom ľudí je možné zažiť množstvo zážitkov. Nemusíme všetky problémy zažiť, môžeme sa poučiť aj na cudzích životoch.

Vieme si predstaviť noc v horách len tak pod širákom v horúcom lete? Stanovanie v päťdesiatke. Lyžovanie v šesťdesiatke. Učiť sa hrať na gitaru v sedemdesiatich rokoch. Že sa to už nepatrí? Kto to povedal? Upracovaný život? Vieme sa aspoň zabávať? Len tak, bez alkoholu. Z čírej radosti zo života?

Ako skĺbiť ľahkosť bytia a reálny život? Pravdu? Nuž tu je. Nemám šajnu. Vôbec a absolútne neviem ako, iba viem, že sa to dá. Najjednoduchšie je to skúsiť a skúšať. Ak existuje výraz ľahkosť bytia, určite existuje aj taký stav bytia. 

 

Diskusná téma: Ľahkosť bytia

:)

Život nám neustále klepe v rôznych situáciach, že niečo nieje v poriadku. Ale my v tom našom "tempe" sme hluchí a slepí. Až sa to raz nahromadí a vyvrcholí to do nového "prebudenia". Život je plný výziev a skúšok, výhier a prehier ktoré nás posúvajú, posúvajú naše ja k poznaniu samého seba a života okolo nás.

Pridať nový príspevok