Európa

Predstavme si na chvíľu našu Európu, nie ako 28 štátov, ale ako väčšiu rodinu 28 ľudí. 28 ľudí s vlastnosťami svojich štátov. Čo by sme videli? Videli by sme jednoliatu rodinu, ktorá má svoje rodinné hodnoty?

Videli by sme ľudí v rôznom veku, s rôznym temperamentom, s rôznym videním sveta. Videli by sme však ľudí s hlbokým citom pre rodinu, veď si ju sami vybrali. Niektorí mladší členovia rodiny občas kritizujú spoločné rozhodnutia, ale v zásade rozumejú čo rodina potrebuje.

Každý člen rodiny má svoju izbu. Tú si sám udržuje a zariaďuje. Pred časom sa rozhodli, že nebudú zamykať svoje izby a tým vlastne pozývajú ostatných na návštevu.

Jednotliví členovia Európy sa čiastočne špecializujú a tým i vynikajú v oboroch ich záujmu. Nemec je hlavne technik. Presný a vytrvalý. Je to dobrý hospodár. Je rozvážny, tak ako sa patrí na jeho vek. Prežil svoj veľmi rušný život, kým došiel k určitému pochopeniu a vnútornej pokore.

Angličan dospel veľmi rýchlo a scestoval celý svet. Po celom svete zanechal po sebe stopy kultúry a svoj jazyk. Je moderný ale uvedomuje si svoj vek.

Francúz je gurmán a milovník života. Tiež už má kus života za sebou. Ctí tradície a krásu. Udržuje svoju izbu vyzdobenú. Talian má izbu otočenú na juh. Vyhrieva sa v lúčoch slnka. Je temperamentný a miluje umenie. Jeho izba je zariadená umeleckými dielami.

Horkokrvný Talian si vie užívať život. Už dozrel. Vie pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Nie je veľký pedant. Je skôr komunikatívny, tvorivý umelec, ktorý však občas minie viacej ako má.

Grék je už starší pán. Má rad určité pohodlie. Posedí si v kaviarni, dá si kávičku, podebatuje s priateľmi. Obdivuje kultúru, ktorú vytvoril, hoci už nemá dostatok síl ju rozvíjať ďalej.

Zo severnej strany majú svoje  izby Nór, Švéd, Fín. Sú to chladným počasím a studeným podnebím zocelení chlapi. Oni vedia svoje. V drsnom prostredí severu je každý odkázaný na seba. Vedia oceniť priateľskú pomoc. Scestovaný Holanďan si ťažko hľadá miesto. Nerobí mu problém vycestovať do inej krajiny a žiť v nej. Jeho izba je trochu pod úrovňou okolia, takže má obavy z vytopenia.

V rodine Európy žijú aj mladší členovia, ktorí sa občas správajú ako v puberte. Súrodenci z východnej strany spoločného domu, ktoré sa iba pred nedávnom oslobodili od mentálnej väzby na svojho veľkého slovanského brata. Títo mladíci majú ešte horúcu krv a nie vždy zvládajú riešenie problémov tak ako ich starší bratia. Majú však v sebe mladícku dravosť, úprimnosť a spontánnosť. Nie sú ešte tak veľmi zviazaní spoločenskými a rodinnými konvenciami. Ešte stále si pýtajú vreckové zo spoločnej kasy.

V rodine, v ktorej je 28 dospelých je ťažké dorozumieť sa. Hlavne teraz, na začiatku bývania pod jednou strechou. Ešte stále sa nevyriešilo spoločné financovanie, ešte stále si robia starší väčšie právo rozhodovať. Občas sa vyskytnú škriepky ale prevláda snaha o porozumenie. Prevláda snaha o pochopenie potrieb každého obyvateľa domu. Prevláda snaha žiť spolu. 

19.9.2015

Diskusná téma: Európa

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok