Dary Smrti

Jedna časť príbehov Joanne Rowlingovej o Harrym Potterovi sa nazýva „Harry Potter a dary smrti“. Skúsim sa pozrieť, na význam posolstva, ktoré ku nám prichádza prostredníctvom tohto príbehu.

Darmi Smrti boli: čarodejnícka palička z bazového prúta, kameň vzkriesenia a neviditeľný plášť.

Príbeh je súčasťou Potterovskej série a hoci sám o sebe nevyzrádza nič z príbehu diela, tvoril dôležitú hádanku, ktorú museli hrdinovia vyriešiť.

Príbeh rozpráva o bratoch Antiochovi, Cadmusovi a Ignotusovi Peverelových. Raz došli k rieke, ktorá bola príliš hlboká, aby sa dala prebrodiť a tiež veľmi nebezpečná, aby sa dala preplávať. Bratia však ovládali čary a kúzla a tak vyčarovali most cez zradnú vodu, na ktorom  im zastúpila cestu Smrť. Hnevala sa, že bola ochudobnená o tri nové obete, pretože pútnici sa väčšinou snažili rieku preplávať a utopili sa. Ale chytrá Smrť sa nevzdala. Zablahoželala bratom k umeniu čarovania a vyhlásila, že keď sa jej tak múdro vyhli, dá každému nejakú odmenu.

A tak najstarší brat, ktorý mal bojovú povahu, žiadal čarovnú paličku, ktorá by bola najsilnejšia na svete, palička musí majiteľovi vyhrať každý súboj. Potom prišiel na rad druhý brat. Pretože bol domýšľavý, rozhodol sa, že by chcel nad Smrťou vyhrať ešte raz a preto požiadal o niečo, čo by odvrátilo smrť. Dostal kameň, ktorý dokáže vrátiť život mŕtvemu.

Najmladší z bratov bol najskromnejší a tiež najmúdrejší a Smrti neveril. Tak ju požiadal o niečo, čo by mu umožnilo prechádzať životom a s čím by sa mohol stať pred Smrťou neviditeľným a nemohla by ho tak nájsť. A tak mu Smrť, hoci veľmi nerada, odovzdala svoj neviditeľný plášť. Smrť potom poodstúpila a nechala troch bratov, aby mohli pokračovať v ceste. Pretože každý z bratov mal svoj vlastný cieľ cesty, rozhodli sa, že sa rozdelia.

Prvý brat bol na ceste dlhšie než týždeň a dorazil do vzdialenej dediny, v ktorej vyhľadal kúzelníka, s ktorým mal kedysi spor a dali sa do súboja. Samozrejme, pretože mal najsilnejšiu čarovnú paličku na svete, súboj vyhral. V hostinci sa vystatoval, akú ma silnú paličku, že ju dostal od samotnej Smrti a že ho robí nepremožiteľným. Ešte tej noci sa iný kúzelník doplazil k bratovi, ktorý ležal na posteli omámený vínom, vzal mu paličku a pre istotu mu podrezal hrdlo. A tak sa Smrť zmocnila prvého z bratov.

Medzitým druhý z bratov cestoval do domu, kde žil. Vytiahol kameň, ktorý mal moc, aby vzkriesil mŕtvych, zjavila sa pred ním žena, ktoru, ako dúfal, si vezme za ženu. Žena zomrela v mladom veku. Teraz mu však pripadala smutná a chladná, ako by ju od neho delil nejaký neviditeľný závoj. Pretože sa vrátila do smrteľného sveta, nepatrila do neho a trpela tým. Nakoniec to druhý brat nevydržal a hnaný šialenstvom a beznádejnou túžbou pripojiť sa ku nej, sa zabil. A tak sa Smrť zmocnila aj druhého z bratov.

Hoci Smrť hľadala tretieho brata mnoho rokov, nikde ho nemohla nájsť. Až keď dosiahol ozaj vysokého veku a odložil svoj neviditeľný plášť, ktorý odovzdal svojmu synovi, až potom sa pozdravil so smrťou ako so starou známou, ochotne sa ku nej pripojil a ako rovnocenný pútnik s ňou odišiel z tohto sveta.

Ako rozumiem tomuto príbehu? Prvý z bratov si vybral čarovnú paličku, aby vyhral nad každým súperom. Boj nie je riešenie života. Vždy sa nájde niekto silnejší, šikovnejší, ktorý nás porazí. Boj, agresivita, neustály konflikt, z nás robí jasný cieľ.

Druhý z bratov chcel poraziť prírodné zákony. Chcel vrátiť mŕtve dievča znovu do života. Bojovať s prírodnými zákonmi sa tiež ukazuje nerozumné. Smrť je súčasťou života. Môžeme žiť, pretvárať prírodu, používať všetko, čo máme k dispozícii, ale s jasne stanovenými prírodnými pravidlami.

Tretí z bratov si vybral plášť neviditeľnosti. Z môjho pohľadu si vybral život pokojný, bez veľkých, strmých výkyvov a bojov z kýmkoľvek. Plášť neviditeľnosti je obalenie svojho života láskou. Najmladší s bratov si vybral život v láske voči ľuďom i voči prírode. Stal sa „neviditeľným“ pre „zlo“ tohto sveta. Svojho syna vychovával v tomto duchu a tak keď zomrel, jeho syn už mal oblečený „oblek“ lásky a žil tiež vyrovnaným životom.

 

Diskusná téma: Dary Smrti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok