Charlie Hebdo

 

Pred týždňom sa stal v Paríži teroristický čin. Moslimovia vtrhli do redakcie humoristického časopisu Charlie Hebdo a zo samopalom postrieľali 12 členov redakcie. Bola to „odveta“ za to, že časopis zverejňoval urážlivé karikatúry Mohameda.

Celý svet odsúdil terorizmus. V Paríži pochodovalo viac než 100 000 ľudí a niesli heslá „Ja som Charlie Hebdo“.

Sme fascinovaný týmto činom. Pozorujeme ho a nie je nám jasné ako ďalej. Prečo sa ešte dnes musia diať takéto strašné činy?

Ak chcem spoznať dej, musím sa pozerať za dej a nie na dej. Čo nájdem za dejom? Nájdem tam mnoho nevyriešených problémom medzi moslimskou časťou civilizácie a „západnou“ časťou civilizácie. „Problém“ vznikol v minulosti. Nie je podstatné, kto začal. Podstatné je to, že spor trvá a nedôvera medzi moslimskou časťou a kresťanskou časťou civilizácie je veľká.

Nedôvera, strach,  je ako vírus, ktorý nás podnecuje nenávidieť ľudí inej viery, iného presvedčenia. Ak sa budeme neustále provokovať a ubližovať si, tak sa nám nepodarí preťať ten bludný kruh nenávisti a nedôvery. Vždy sa nájde nejaký Charlie Hebdo a vždy bude nejaký terorista.

Vidieť v každom človeku brata, sestru odstráni tento vírus spomedzi nás. Dokázať si odpustiť a nereagovať na provokácie je riešenie. Vytvárať prostredie, v ktorom si budú všetci ľudia rovní a budú mať príležitosti rovnaké bez ohľadu na farbu pleti, náboženské presvedčenie alebo jednoducho hocijakú inakosť.

Zastavme tento bludný kruh nedôvery a zla. Stačí sa navzájom poznať a prestať si ubližovať. Všetci sme rovnakí. To, že som sa narodil ako kresťan a niekto ako moslim nás má postaviť proti sebe? Zastavme pôsobenie osudových energií. Zastavme osud, ktorý nás neustále stavia proti sebe.