Carpe diem

Mnoho ľudí sa v minulosti zaoberalo svojim životom a hľadali vhodný spôsob svojho života. Stadiaľ je i latinský výraz „carpe diem“, ktorý znamená „uži deň“. Na prvý pohľad sa to zdá banálny výraz, veď každý z nás využívame svoje dni pre život svoj a svojej rodiny. Carpe diem je hlbší pohľad na samého seba.

Ak človek dospeje do stavu, že sa pýta sám seba, ako využil svojich 24 hodín, je to signál, že daný jedinec berie svoj život do vlastných rúk. Rozmýšľa nad spôsobom svojho žitia, hľadá naplnenie svojich dní. Už našiel určitý odstup a dokáže sa pozrieť kriticky sám na seba. Je to ako približovanie sa k svojej vlastnej podstate. Je to proces, v ktorom zisťujeme, že mať svoj život pod vlastnou kontrolou je ako riadiť geniálne auto, ktoré sa priamo prispôsobuje našim želaniam.

Výraz „carpe diem“ po prvýkrát použil básnik Horátius v básni Ódy. 

Carpe diem quam minimum credula postero. 

Uži deň a dôveruj, ako najmenej môžeš, v budúcnosť.

Horátius vraví, vezmi svoj život do vlastných rúk a nedôveruj svojej budúcnosti. V podstate hovorí o tvorení si vlastnej budúcnosti. Svoju budúcnosti môžeme ovplyvniť iba dnes, nie zajtra.

 Ak sa pozriem z tohto pohľadu na svoj život, zisťujem, že hlavné životné rozhodnutia som snáď robil dobre. Možnosti však boli omnoho vyššie. Vo všetkých smeroch svojho života bola možnosť hlbšie vnímať svoju cestu životom. Ak prestanem tráviť večery pred televízorom a budem sa venovať niečomu zmysluplnejšiemu, po pár mesiacoch budú znateľné výsledky. Po roku, roku aj pol, môžem rozumieť anglicky. Popri tom sa môžem venovať rozvoju svojej filozofie, písaniu a hlavne žitiu. Veď všetko čo človek zistí, testujeme životom. (Jeden môj známy sa vo svojich 75 rokoch začal učiť hrať na heligónku. Dnes už hrá a spieva na všetkých rodinných akciách.)

Náš deň nemusí byť nalinkovaný od rána do večera. Veľmi rýchlo by nás prestal baviť. Život nám bude neustále chystať prekvapenia, neustále sa ním budeme baviť. Ak sa niečo nové naučíme, život nám ponúkne miesto, aby sme náš nový talent mohli použiť. Carpe diem neznamená, že každý deň musí byť naplnený činnosťou, smerujúcou k nejakým vyšším výškam. Vraví o trende. Aký trend má môj život? Stagnujem? Stagnujem rok? Päť rokov? Desať rokov?

„I ten najpomalší človek, keď nestráca cieľ pred sebou, ide rýchlejšie než ten, ktorý bezcieľne blúdi.“

Život je pomerne dlhý a sú v ňom pevne zakotvené úlohy, ktoré súvisia so životom. Vzdelávanie, založenie rodiny, deti, práca. Ak aj bežné veci robí človek s láskavým pohľadom na život, ideme životom bezpečne a postupne zvládneme všetko. Nie je povinnosť robiť každý deň „veľké“ veci. Pre mňa je veľkou vecou úsmev, pozornosť, ktorú môžem venovať, objatie, pár slov so svojimi blízkymi, pozdravenie suseda.

Carpe diem – uži deň.

 

 

 

Diskusná téma: Carpe diem

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok