Ako získať slobodu (5)

Čo je tým posledným krôčikom ku slobode?

Nie je to jeden krôčik, ale celá hromada drobných, malých krôčikov. Každodenných návykov a rituálov. Áno, aj rituálov. Môžeme si tak nazvať každodenne sa opakujúce kroky vedúce do kúpeľne, aby sme spravili rannú a večernú hygienu, aby sme sa pozdravili s členmi rodiny. Ak je to možné, aby sme aspoň raz denne spolu sedeli pri spoločnom stole. To sú rituály. Čo to má spoločné so slobodou? Takmer nič a zároveň veľmi veľa. Aby som bol slobodný, musím sa to učiť. Musím to učiť svoje deti a niekedy aj svojich rodičov. Spoločné zvyky dávajú každému členovi rodiny istoty, ktoré človek potrebuje. Istoty, ktoré potom nehľadá inde. Nehľadá ich v práci, nehľadá ich v náboženstve akéhokoľvek druhu. Istotu hľadá doma. Domov sa vždy vracia z ciest, zo svojich súkromných dobrodružstiev života. Rodina je tou, ktorá ho vždy príjme medzi seba a vždy ho s láskou vyprevadí do ďalšie dobrodružstva zvaného život.

Prečo sú tie rituály dôležité? Jednoducho preto, lebo vytvárajú spoločenstvo. Malú komunitu ľudí spätých spoločnými ideálmi a spoločným životom. Komunita, z ktorej jednotlivci vyrážajú po svojich cestách a opätovne sa vracajú späť. Komunita pevne spojených ľudí.

Začíname rozumieť prečo je rodina taká dôležitá? Človek má získavať a dostávať istoty doma v rodine. Nemá hľadať istotu niekde inde. V práci, ktorá ho neuspokojuje, ktorá ho mnohokrát deptá, vo chvíľkových vzťahoch, ktorého ho zvyčajne rania, v spoločenstvách, ktoré mu zvyčajne chcú slobodu skôr obmedziť.

Aké sú ďalšie krôčiky ku slobode? Sú to iba moje skúsenosti a moje kroky, ktoré ma priviedli ku dnešnému chápaniu života. Sú to iba moje rady, ktoré mne utvárajú myšlienky, ktoré ma formujú a to veľmi rýchlo. Formujú ma rýchlo preto, lebo nezavrhujem žiadnu tému. Všetko je otvorené. Sloboda myslenia pri dodržiavaní „všeľudských“ princípov. Sloboda. 

Sloboda myslenia je jedným z ďalších krokov. Sloboda správania sa. Otvorenosť. Otvorenosť ku sebe a otvorenosť ku ostatným. Každé uzatváranie sa, každá tajnosť, prináša strach pred odhalením. 

Sloboda je ťažká a zároveň ľahká. Slobodný človek je nádhernou bytosťou kráčajúcou smelo životom. V jeho myslení neexistuje nič, čo by skrýval, neexistuje nevera, nie je tam strach, nie je tam obava z budúcnosti. Slobodný človek si dôveruje. Vie, že má svoju rodinu, vie, že má svojich priateľov. Vie, že ak niekto potrebuje pomoc, je pri ňom. Zdieľa všeľudské princípy. Lásku, odvahu, silu.

Chcete sa stať slobodným človekom?

Myslíte si, že už je čas? Čas pre vás? Pre nás? Chcete mať slobodnú rodinu? Chcete mať slobodnú obec? Ľudskú obec? Alebo ešte stále je čas?

 

Diskusná téma: Ako získať slobodu (5)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok