Ako získať slobodu (4)

Skúsime ďalšiu tézu. Ako sa stať slobodným? Nuž treba prekonať strach. Všetky typy strachov, s akými sa človek potýka. Strach zo smrti, strach z nezamestnanosti, strach zo zlodejov, strach z neznámych ľudí. Všetky naše strachy sú iba fiktívnou snahou nášho vedomia usmerniť naše konanie nejakým smerom. V minulosti na to boli príčiny existenčného rázu. Strach pred veľkými zvieratami. Strach pred hladom. Strach pred...

Pred čím? Pred tým istým, ako aj dnes?  Aj dnes sa bojíme, že budeme hladovať? Dnes, keď niektorí ľudia celý život nerobia a napriek tomu nehladujú?

Bojíme sa pred veľkými zvieratami? Tie skutočné sme už takmer vyzabíjali a tých novodobých ľudských „veľkých zvierat“ sa báť vôbec netreba. Ich sila je iba v našom strachu. Vyhrážať sa, to oni vedia. Ukazujú nám svaly. Robia to prostredníctvom zákonov. Presadzujú prostredníctvom silových zložiek. Ale zákony a aj silové zložky tvoria iba ľudia aj s so svojimi druhmi strachu.

Dokedy sa budeme všetci báť? Má vôbec strach v dnešnej dobe zmysel? Myslím si, že už nie. Sme v dobe, kedy už nemusí byť strach pohnútkou nášho konania, alebo nekonania. Čoho sa boja študenti, ak ich skúšajúci im nedá dostatok „termínov“ na skúšku a niektorí ich kamarát to „nestihne“? Študenti, čoho sa bojíte? Čoho sa boja robotníci, ktorí dopustia, aby sa ku nim zamestnávateľ správal ako k biorobotom? Čoho sa bojíme? Že prídeme o možnosť študovať? Že prídeme o prácu? Nebojíme sa, že prichádzame o SLOBODU?

O slobodu je možné prísť ihneď, alebo pomaličky.  Ihneď ma môžu zatvoriť do väzenia, ale ako dokazujú mnohí ľudia, aj vo väzení je možné zachovať si duševnú slobodu. Aj vo väzení si uchovať odvahu. Nebáť sa.

Horšie je to s tou druhou možnosťou.  Pomalé kroky, ktoré smerujú k obmedzovaniu slobody. Akejkoľvek. Obmedzovaniu pod rúškom niečoho, čo mi vraví, že je to v mojom záujme, v záujme mojej bezpečnosti, vo „vyššom“ záujme. Pomaličky, jeden zákon za druhým, nenápadne, dlhodobo prichádzame o slobodu. Vždy nám to zdôvodnia, aké je to dobré pre nás. Veď všetky zákony sú pre nás. Sú pre nás. Sú ušité na nás.

A tak prichádza zákon za zákonom. Nerešpektuješ zákon? Pokuta! Aká pokuta? Veď ja som doma. Toto je moja vlasť! Kto mi chce dať pokutu? Kto je to? Veď ja som slobodný občan! Slobodný človek!

Som slobodný? Ak by som bol slobodný tak nedopustím to množstvo nezmyselných zákonov obmedzujúcich slobodu. Ideš autom? Musíš mať toto, hento. Musíš spĺňať neskutočné množstvo nariadení, vyhlášok.

Chceš ísť na bicykli? Musíš mať prilbu. V poriadku, ale prečo mám dostať pokutu? Je to moja hlava. Kto vie lepšie ako ja, čo moja hlava potrebuje?

Viem, o každom zákone je možné diskutovať. V dnešnej dobe nie je možne jazdiť autom bez pravidiel. Ale v konečnom dôsledku je sloboda jednotlivca zošnurovávaná stále viac a viac. Si chorý a potrebuješ špecialistu? Musíš ísť ku svojmu lekárovi a ten ťa odporučí. Chceš ísť stavať dom, musíš splniť toľko predpisov, že to niekedy znamená obrovskú bariéru pred výstavbou jednoduchého, lacného domčeka.

Bojíme sa. Bojíme sa povedať, že náš život je spútavaný viac než je treba. Strach je najlepší spôsob, ako ovládať ľudí.  Ak sa zbavíme strachu, máme už len krôčik ku slobode.

(Pokračovanie)

 

Diskusná téma: Ako získať slobodu (4)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok